Tallin arki

Tavallinen päivä ponikoululla:

Viikin ponien arki

Päivä alkaa Viikissä klo 6.00 - silloin jaetaan päivän ensimmäiset heinät ja kaurat.

Hevosten maailmassa tärkein ravinto on laadukas ja runsas heinäruokinta.

Poneillemme annetaan nykytekniikalla säilöttyä ns.tuoreheinää (tallin pihalla olevat suuret vihreät kanttipaalit), sekä latokuivattua heinää. Kuivaa heinää annetaan poneille aina viimeisellä ruokinnalla iltaisin, jolloin yön aikana on pureskeltavaa pitkäksi aikaa.

Tiesitkö, että villihevosia tutkittaessa, on havaittu hevosten syövän(laiduntavan), jopa kuusitoista kertaa vuorokauden aikana. Meidän ponit saavat myös pieniä annoksia kokokauraa.

Kauraa annetaan energiarehuna eli ns. täysrehuna, joka antaa puhtia ponitunneille - täysrehumääriä muutellaan tarpeen mukaan ja jos poni ei jostain syystä käy tunneilla, otetaan kaura pois ruokinnasta, ettei synny ongelmia.

Seuraavaksi ponit pääsevät laumassa ulos ja se on kaikille laumaeläimille, sitä oikeaa laatuaikaa. Opetusponeille lauma on läsnä kokoajan ja mahdollistaa lajityypillistä käyttäytymistä. Hevoset kommunikoivat ennen kaikkea visuaalisin elein. Liikkeet ovat hyvin monenlaisia aina hienovaraisista pään, korvien tai hännän asennon muutoksista potkuihin, puraisuihin ja hyökkäyksiin.

Ponit ovat tarhassa koko aamupäivän ja niiden puuhastelua on hauskaa seurata.

Laumassa on tarkka arvojärjestys ja useita eri kaveriporukoita. Kaikki kyllä tulevat toistensa kanssa toimeen, mutta bestiksiäkin löytyy. Joskus arvojärjestystä koetellaan ja kinastelu voi näyttää hurjalta, mutta hevoset tietävät hyvin esim.potkujen ja puraisun voiman ja harvoin sattuu mitään ikävää. Pääsääntöisesti ollaan yhdessä ja nautitaan toisten seurasta. Ponien voit nähdä myös vain nuokkuvan tai puuhastelevan omiaan ja toki kaikki rakastavat piehtarointia, varsinkin mutakeleillä - karvapeitteen hoitoa parhaimmillaan...

Tiesitkö: Karvapeite on poneilla täydellinen lämmönsäätelijä ja ponit pystyvät "pörhentämään" turkin niin, ettei lämpö haihdu ja kylmälläkin puhurilla turkki eristää hyvin. Kiiltävä hyväkuntoinen karva on myös hyvin vedenpitävä ja märältä näyttävä poni on yleensä aivan kuiva ihoa koittaessa. Hevosten karvanlähdön aloittaa valon määrän lisääntyminen, joten joskus jo keväthankien aikaan voi paksu talviturkki alkaa irrota. Vastaavasti talviturkki kasvaa syksyn pimeyden ja viilenevien ilmojen myötä.

Joitakin ohutkarvaisimpia ponejamme loimitetaan ja loimi hoitaa paksun karvan virkaa.

Sitten on päiväruokinnan aika. Taas jaetaan reilusti heinää, tarkoituksenmukaisesti väkirehuja ja päivittäiset kivennäiset, joista ponit saavat kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet, lisäksi kaikille annetaan vedessä turvotettua pellavansiemenrouhetta, joka tukee mahan ja suoliston hyvinvointia. Ruokinnan ja liikunnan määrä on ponien hyvinvoinnin kulmakivi ja siksi tallillamme ei saa antaa makupaloja poneille.

Tiesitkö: Hevosen ruonsulatus kestää puolestatoista kahteen päivään ja mahalaukun osuus kymmenien metrien suolistossa on hyvin pieni ja siellä rehu viipyy vain 1-6 tuntia. Hevosten ruonsulatus on kehittynyt laidunelämille sopivaksi ja se hyödyntää tarkasti niukankin ravinnon.

Joillakin poneilla on tarhauksen ajan päässä "koppa". Sen tarkoitus on estää hiekan syöminen. Hiekansyönti on hevosilla yleinen ongelma, jonka syiden selvittäminen ja ennaltaehkäisy aiheuttavat päänvaivaa niin hevosenomistajille, hevosklinikan ammattilaisille kuin tieteentekijöillekin, eikä siihen ole löydetty yksiselitteistä syytä. Tapa kuitenkin voi olla vaarallinen, hiekan kertyessä suolistoon ja esimerkiksi ähkyvaara kasvaa.

Nykyhevosilla on myös noussut suureksi ongelmaksi liikalihavuus ja sen tuomat ongelmat, hevosetkin kärsivät elintasosairauksista.

Ponien ulkoilun aikana karsinat siivotaan ja lisätään puupellettiä karsinoihin.

Kuivikepelletti imee kosteutta hyvin, niin että, poneilla on aina kuiva, pehmeä ja lämmin makuualusta. Iltapäivästä talli on hiljainen ja on päivälevon aika.

Tiesitkö, että hevoset pystyvät nukkumaan myös seisaaltaan. Niillä on kyky seistä ns.lukkonivelten ansiosta ja rentouttaa lihakset ilman kaatumista.

Kyky nukkua seisaallaan lienee seurausta siitä, että isot kasvinsyöjät ovat saaliseläimiä ja niiden on oltava aina valmiita pakenemaan.

Ennen tuntien alkua ponit hoidetaan. Harjaus ja kavioiden puhdistus tehdään joka päivä ja samalla katsotaan, että kaikki on kunnossa, eikä löydy mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Suurimmalla osalla poneista pidetään kenkiä. Kengitys suojaa kavioita kulumiselta ja kengitysseppä saapuu tallillemme aina noin kuuden viikon välein. Silloin kaikkien ponien kaviot huolletaan: Vuollaan ja raspataan hyvän muotoisiksi tai kengitetään tarpeen mukaan.

Iltaisin on tuntien aika ja ponit käyvät päivittäin yhtäjaksoisesti tai pariin kertaan tuntitöissä.

Opettajat pitävät tarkkaa kirjaa kuinka paljon kukin poni päivittäin on tehnyt töitä ja meillä poneilla on myös työviikkoon sijoitettuja vapaapäiviä. Syyskausi loppuu aina joululomaan, jolloin talli on kiinni ja kevätkausi loppuu heinäkuun laidunlomaan jolloin ponit lähtevät Sipooseen ansaitulle kuukauden mittaiselle kesälomalle. Liikunta pidetään viikko- ja kuukausitasolla mahdollisimman yhtenäisenä, koska kaikki ponit ja hevoset tarvitsevat rutiineja ja voivat hyvin vain säännöllisestä elämästä.

Tiesitkö, että hevonen on kehittynyt liikkumaan paljon ja rauhalliseen tahtiin: luonnossa hevoset liikkuvat noin 15-60 km vuorokaudessa.

Tavallinen tallipäivä Viikissä loppuu n. 22.00, jolloin jaetaan iltaruoat. Taas runsaasti heinää ja kauraa kunkin tarpeen mukaan.  Öisin tehokas ilmanvaihto pitää tallin raikkaana ja kuivana.

Hevosten keuhkot ovat herkät pölylle, kosteudelle ja muille ilman epäpuhtauksille.          Talli-ilman tulee olla n.+5-+15 astetta ja ilmankosteuden vain n.60%. Tämäkin ominaisuus onponeissa ja hevosissa peritynyt aroilla vaeltavien esi-isien ajoilta.

Hevosten pitoa ja talleja säätelee ja valvoo lainsäädäntö. Meidän talli kuuluu Suomen ratsastajainliiton hyväksymiin jäsentalleihin.

Lisätietoja linkistä: https://www.ratsastus.fi/

Eläinsuojelulaki määrää myös tallitarkastuksia vuosittain, valtioneuvoston asetuksella. Kuluttajasuoja on myös otettu huomioon tallitoiminnassa. Meitä valvoo ja ohjaa myöskuluttajasuoja-asiamies,kuten kaikkea yritystoimintaa.