Poniratsastusta ja -ratsastajia

Simo Simulaatori ja Anna Harmonen
kuva:Paula Valkonen

Viikin Ponikoulun aikuistalentit simulaattoriretkellä

 Viikin Ponikoulun aikuisratsastajien talent-ryhmä teki valmentajansa Kati Kallialan johdolla retken Equstomin ratsastus- ja liikuntakeskukseen vuoden 2014 loppupuolella. Retken aiheena oli saada ohjausta ratsastajan istuntaan ratsastussimulaattorin avulla. Equstomin tarkkasilmäinen opettaja Sanna Siekkinen toimi simulaattorilla ratsastetun puolituntisen vetäjänä ja antoi ystävällistä mutta armotonta palautetta kunkin istunnasta ja tavasta myödätä hevosen liikettä. Kaikki saivat myös täsmäneuvoja istunnan korjaamiseen.

 Ratsastussimulaattori on oikean kokoinen muovinen, anturoilla varustettu hevonen, joka osasi mennä ainakin kolmea eri askellajia ja joka asettui, taipui ja vaikkapa pysähtyi ohjista vedettäessä. Pukittaa se ei kuitenkaan osannut, joten se jaksoi kuuliaisesti osoittaa talent-ryhmäläisten istunnan sudenkuopat mutta myös hyvät hetket. Harvoin satulaan nouseminen jännittää niin paljon kuin mitä simulaattorin selkään noustessa. Tila, jossa simulaattori sijaitsi, oli ympäröity peilein niin, ettei mitään mahdollisuutta piiloutua kentän toiseen päähän opettajan selän taakse ei enää ollut. Koska aikuistalentlaiset olivat jo ehtineet hitsautua toimimaan ryhmänä, kaikki saivat kuulla toistensa palautteet ja oppia toisiltaan. Näin omakin silmä tottui tarkastelemaan istuntaa eri tavalla kuin ennen, ja aamupäivän aikana muiden simulaatioita seuratessa pääsi tutustumaan hyvin syvällisesti istuntaan ja istunnalla vaikuttamiseen. Painokasta asiaa tuli paljon ja uutta opittiin valtavasti. Kaikki olivatkin retken jälkeen samaa mieltä: Reissu oli todella hyödyllinen ja ehdottomasti koko rahan väärti!

 Aikuistalentit suosittelevat ratsastussimulaattoria muillekin ja ovatkin jo alkaneet haaveilla uutta retkeä Equstomiin seuraavalla kaudella. Koska nälkä kasvaa syödessä, seuraavalla kerralla olisi hienoa päästä sekä simulaattorille että sen jälkeen opettelemaan simulaattorilla opittuja asioita Equstomin hevosen selkään. Eikä pilatestuntikaan olisi pahitteeksi...

Teksti: Paula Valkonen ja Anna Harmonen


 

Tutorhoitajien leirikesä

Tutorhoitajien kesäleirillä ratsastettiin ja tehtiin kaikkea hauskaa. Kuvagalleria -sivulla vasemmalla palstalla on linkki Natalie Kelton kuvaamaan tutorleirin videoon. Lisää valokuvia kuvagalleriassa.

 

 

 

 

 

 

 


 

Malin Husu ja Sampo-poni, kuva: Liisi Myllykangas

Malin ratsastaa poneilla kerran viikossa

Malin Husu, joka pian täyttää seitsemän vuotta, ratsastaa jo kolmatta vuotta poneilla Karlvikin Ratsastuskekuksessa.

Eräänä toukokuun lauantaina Malin ratsasti Sampolla. Ratsastustunnin jälkeen Malin kertoi, että tunti meni hyvin. He olivat saaneet laukatakin, mikä oli ensimmäinen kerran! Malinin lempiponi on Elli.

Kysyttäessä mikä ratsastustunneissa on parasta, Malin vastasi, että ponit ovat parasta. Malinilla on poniratsastustunti kerran viikossa. Myös Malinin kaksi vanhempaa sisarta ratsastavat. Äiti ja isä puolestaan kuljettavat ratsastustunnille ja ovat myös muuten mukana, joten ratsastusta voi sanoa koko perheen harrastukseksi. 

 

 

 

 Hannu Niihiaho ja Jave, kuva Eeva-Roosa Niiniaho

Hannu Niiniahosta ratsastus on hauskaa

Hannu kertoo: - Ratsastus on hauskaa, koska voi puuhailla eläinten kanssa. Lempiponini on Jave, koska se on niin persoonallinen. Lisäksi tykkään siskoni ja äitini hepasta Piparista vaikka en sillä ole kauheasti ratsastanutkaan.

Parasta ratsastuksessa Hannun mielestä ovat esteet ja maastoilu.

 

 

  

 

 

 


 

Carolina Husu, Jenni Katajarinne ja Nora Winter Jave-ponin seurassa, kuva: Liisi Myllykangas

Carolina, Nora ja Jenni ovat innokkaita ja taitavia ponien hoitajia

Carolina Husun, Nora Winterin ja Jenni Katajarinteen tapaa tallilta useana päivänä viikossa. Tytöt ovat ratsastaneet ja kilpailleet poneilla, mutta ovat vähitellen siirtymässä hevosiin. Toki he edelleen ratsastavat myös poneja.

Carolina, Jenni ja Nora ovat hyviä ystäviä. Tallilla on syntynyt ystavyyksiä ja tyttöjen mukaan poniratsastajien keskuudessa on hyvä henki. Tallilla tytöt hoitavat poneja, avustavat ponitunneilla eri asioissa, taluttavat pienempiä poniratsastajia ja laittavat kuntoon poneja ennen ja jälkeen ponituntien. Tarvittaessa he myös ratsuttavat poneja.

Tytöt ovat tuttuja myös hevosten kanssa, sillä Carolina ja Nora hoitavat yksityishevosia ja liikuttava niitä säännöllisesti.

Carolina, Nora ja Jenni ovat avustamassa kesän ponileireillä Eriksnäsissä. Nora kertoo, että hauskinta ponien kanssa puuhatessa ovat olleet uittamiset ja leikkitunnit.

 


 

Laura Simpura (oik.), Venla Uurasmaa ja Roosa Raute ponitallilla, kuva: Liisi Myllykangas

Poniratsastajat Roosa Raute, Laura Simpura ja Venla Uurasmaa käyvät hoitamassa poneja useita kertoja viikossa

Venla ja Roosa täyttävät pian 11 vuotta ja ovat naapuruksia. Tallilla he ovat tutustuneet pari vuotta vanhempaan Lauraan. Tytöt ovat aloittaneet ratsastuksen 5-7 vuoden iässä ja ratsastavat viikottain ponitallilla Eriksnäsissä.

Kysymykseen, mikä on hauskinta tallilla, kaikki tytöt vastaavat, että kivointa on olla ponien kanssa. Jokaisella heistä on myös oma hoitoponi. Laura hoitaa Sunnya, Roosa Sampoa ja Venla Kirsikkaa.

Laura, Roosa ja Venla kertovat, että tallilla on mukava olla ja ilmapiiri on hyvä poniratsastajien keskuudessa. Tallilla myös tutustuu helposti toisiin ratsastajiin. Tytöt harrastavat ratsastuksen ohessa mm. koripalloa ja zumbaa.

Laura kertoi, että hauska juttu oli, kun hän hyppäsi esteitä Unilla, niin… puomi katkesi.


 

Jenni ja Carolina hoitoponiensa Unin ja Javen kanssa, kuva: Liisi Myllykangas