Ratsastustunnit ja -tasot

Paavo ja Uni hoitokurssilla, kuva: Taina Rouvinen

Tarjoamme erilaisia ratsastustuntivaihtoehtoja riippuen poniratsastajan kokemuksesta ja taidoista, nappulatunneista alkeiskurssin kautta jatkokursseille ja edelleen helppo C ja helppo B –tasoille. Kaikissa ryhmissämme painotamme harrastamisen turvallisuutta ja  monipuolisuutta. Kauden aikana ratsastustunneilla harjoitellaan poniin vaikuttamista ja apujen käyttöä kaikissa askellajeissa. Lisäksi ryhmät harjoittelevat esteratsastusta ensin puomeilla ja vähitellen esteillä yhä vaativampiin tehtäviin yltäen. Kaikki ryhmät käyvät myös maastossa sekä ratsastavat ilman satulaa tasapainoillen. Tehtävien vaativuus vaihtelee eri tasoryhmissä, joista kerrotaan tarkemmin seuraavassa.

RATSASTUSTUNNIT

Alkeiskurssi on tie vakiotunneille. Alkeiskurssilla harjoitellaan ponin hallintaa käynnissä ja ravissa, alussa avustajien kanssa sekä harjoitellaan istuntaa. Alkeiskurssin jälkeen ratsastaja hallitsee ponin käynnissä ja ravissa, on kokeillut laukkaa, maastoratsastusta ja myös ilman satulaa menoa. Ratsastaja tuntee myös tärkeimmät ratsastusradan tiet. Tunneista osa on teoriaa. Teoriassa tutustutaan poninhoidon perusteisiin, harjoitellaan mm. satuloimista, suitsimista ja ponin kiinni sitomista. Kurssin jälkeen ratsastaja tietää mikä on riimu, kaviokoukku, rautias tai kinner. Samoin tutustutaan ponien päiväohjelmaan ja ruokintaan. Alkeiskurssi sopii kahdeksasta ikävuodesta eteenpäin.  

Alkeisjatko
"Alkeisjatko" on yleensä alkeiskurssin jälkeinen puoli vuotta. Tällä jaksolla jatketaan ponin ohjaamisen harjoittelua, oikean istunnan löytämistä ja opetellaan uusia ratsastusradan teitä. Kokeillaan myös esteiden alkeita harjoittelemalla kevyttä istuntaa ja puomien ylittämistä. Tähän jaksoon, kuten kaikkiin muihinkin, sisältyy myös maastoilua ja leikkejä.

Jatko I
Noin vuoden, kaksi ratsastaneille. Edelleen opetellaan uusien, hieman vaativampien tehtävien kautta ponien ohjaamista, täsmällisiä siirtymisiä ja myös laukataan pidempiä pätkiä. Yleensä tällä jaksolla hypätään ensimmäisiä kertoja pieniä esteitä, mitä on jo valmisteltu edellisten tuntien puomitehtävillä.

Jatko II
Kaksi/kolme - neljä vuotta ratsastaneille. Harjoitellaan tarkemmin istunnan ja apujen käyttöä; poniin vaikuttamista, mm. asettamista ja puolipidätteiden harjoittelua. Jatko II-ryhmät suorittavat usein myös perusmerkin. Edelleen kuitenkin myös leikitään, kuten poniratsastukseen kuuluukin, joskin jo vauhdikkaampia leikkejä ja menoa.

Jatko III, helppo C-helppo B
Tällä tasolla ratsastavat kokeneimmat junioriponiratsastajat, jotka ovat ratsastaneet jo useamman vuoden, alkeiskurssista laskettuna. Jaksossa harjoitellaan C-merkkiin sisältyviä tehtäviä eli perusratsastusta poniin vaikuttaen kaikissa askellajeissa sekä esteillä n. 60-70 cm:n tehtäviä. C-merkin tehtävien sujuessa harjoitellaan helpon B:n asioita. Tarkkuutta vaativien tehtävien välissä myös maastoillaan, tasapainoillaan ilman satulaa ja huristellaan vauhdikkaita leikkejä.

Helppo B, Helppo A

Tason mukaiset ryhmät kokeneemmille ratsastajille. Suurin osa senioreiden iltaryhmiä.

NAPPULATUNNIT

Nappulatunnit ovat puolen tunnin mittaisia talutusratsastuksia 3-7- vuotiaille lapsille. Tunnit sisältävät leikinomaista ratsastukseen tutustumista talutuksessa. 
Turvallisuussyistä johtuen lasten omat vanhemmat osallistuvat tuntiin taluttajina. Jokainen kerta sisältää vain ratsastuksen, nappularatsastajat eivät hoida poneja tallissa.

Nappulatunteja järjestetään sunnuntaisin klo 15-15.30.

 

ESKARIRYHMÄ

Syyskauden 2013 alusta aloitimme uutena ryhmämuotona ratsastuksen eskariryhmän noin seitsemänvuotiaille. Ryhmä valmistelee varsinaista alkeiskurssia varten joko nappularyhmästä siirtyneitä tai ilman aiempaa kokemusta; etenemme rauhallisesti ja ryhmän tilanteen mukaan, avustajien kanssa. Kesto tunti; jokaisella tunnilla osa teoriaa/käytännön harjoittelua tallissa ja osa ratsastusta.

 

MINIPONITUNNIT

Miniponitunnit on suunnattu noin 5-9- vuotiaille lapsille, joilla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta ratsastuksesta tai poneista. Tunneilla harjoitellaan ratsastuksen alkeita taluttajan avustuksella, käydään maastossa, kokeillaan ratsastusleikkejä ja -pelejä sekä paljon muuta puuhaa ponien kanssa. Miniponitunneilla ratsastetaan pääasiassa pienillä poneilla.

 

PONIKERHOT

Ponikerhoissaa opitaan ponin hoitoa, ponin satuloimista, taluttamista sekä poni- ja ratsastustarvikkeiden käyttöä ja hoitamista. Ponikerhoista kerrotaan enemmän ponikerhot-sivulla.

RATSASTUSKURSSIT

Kesäisin järjestetään mahdollisuuksien mukaan ratsastuskursseja.

Ryhmä tulossa maastosta, kuva: Liisi Myllykangas